Koninklijke Fluiten van Eva Kingma

Datum: zondag 20 maart 2022
Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 17,50
Programma


Het wordt een programma met o.a. prachtige bewerkingen van Bach, Ravel, Barber Locke en Mc Call en zal nog nader bekend worden gemaakt.

De eerste fluitisten van het Koninklijke Concertgebouw Orkest, Kersten McCall en Vincent Cortvrint, Susana Lopez en Maria Christina González e.a. zullen schitteren op de unieke fluiten van Eva Kingma, fluitenbouwster uit Grolloo.  De pianiste Kamelia Miladinova zal hen begeleiden.

 

Kersten McCall 

De Duitse fluitist Kersten McCall groeide als zoon van de componist Brent McCall op in Donaueschingen, waar de jaarlijkse MusikTage voor moderne orkestmuziek nog altijd in oktober plaatsvinden. In dit muzikaal vruchtbare milieu begon hij op zijn negende fluit te spelen. Later studeerde hij bij Felix Renggli aan het Schaffhausen Conservatorium in Bazel en bij Renate Greiss en Aurèle Nicolet aan de Karlsruhe Hochschule für Musik.

In 1997 won hij de eerste prijs op het Internationaal Fluitconcours van Kobe (Japan) en in 2000 de derde prijs tijdens het Internationale ARD Musikwettbewerb.

Als solist speelde hij veelvuldig in Duitsland en was hij te gast bij het Scharoun Ensemble, Camerata Salzburg en de orkesten van Kobe, Seoul en Mexico-City. Van 1997 tot en met 2006 was Kersten McCall solofluitist van het Rundfunk-Sinfonieorchester in Saarbrücken. Hij remplaceerde bij de Berliner Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Chicago Symphony Orchestra en de New York Philharmonic.

Sinds november 2005 is hij solofluitist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij trad met zijn eigen orkest op in werken van Mozart, Ligeti en Nono.

Ook als kamermusicus geniet hij wereldwijd bekendheid. In 1995 was hij mede-oprichter van het ensemble est!est!!est!!! en sinds 2000 maakt hij deel uit van het Linos Ensemble.

Tevens is hij docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ten behoeve van de fluitgroep werd in 2015 door de Foudation Concertgebouworkest opdracht gegeven aan de Nederlandse fluitbouwer Eva Kingma een basfluit in C voor de groep te bouwen.

 

  Vincent Cortvrint

Vincent Cortvrint werd geboren in Etterbeek, België. Op vierjarige leeftijd hoorde hij een plaatopname van de befaamde fluitist Jean-Pierre Rampal en was meteen verkocht. Op zijn zevende kreeg hij eindelijk een fluit. In 1980 won hij de 16e Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet van België, waarna hij soleerde met het Vlaams Radio-Orkest (nu de Brussels Philharmonic). Vincent Cortvrint studeerde aan de conservatoria van Brussel en Parijs bij Michel Lefebvre, Michel Debost en Maurice Bourgue. Sinds 1996 is hij fluitist en piccolospeler bij het Concertgebouworkest. Daarvoor speelde hij bij het Nationaal Orkest van België.

Naast zijn werk bij het orkest is Vincent Cortvrint fluitdocent aan Conservatorium van Amsterdam. Hij geeft masterclasses en zomercursussen en speelt kamermuziek met gelegenheidsensembles.

In 2018 kreeg Vincent een piccolo in bruikleen via de Foundation Concertgebouworkest met een extra bereik, ontwikkeld door fluitbouwer Jean Yves Roosen. Ook heeft hij een fluit en een piccolo in bruikleen uit de collectie van de Foundation, gebouwd door Haynes in de Verenigde Staten.

  

 Eva Kingma

Eva Kingma is één van de meest briljante en innovatieve fluitenbouwsters, een genie. Over fluitbouwster Eva Kingma uit Grolloo wordt vanuit de internationale muziekwereld vooral de loftrompet gestoken. Een vakvrouw die nooit kiest voor het grijze midden en door haar perfectionisme altijd onzeker is over haar werk.

Fluitisten van heinde en verre laten hun instrument maken door de handen van Eva Kingma uit Grolloo. In 2018 ontving zij voor haar creaties de prestigieuze NFA Lifetime Achievement Award in het Amerikaanse Orlando. Deze prijs wordt toegekend aan iemand die met zijn of haar carrière een grote bijdrage levert aan de muzieksector, hoogste wat er in dit vakgebied valt te winnen.”

Al sinds klein meisje bestudeert Kingma vanaf 1975 alles van de fluit en met succes. Je moet onderuitgaan, je moet niet bang zijn dat je fouten maakt volgens haar. Er liggen bij haar kisten met overleden instrumenten en wanhopige experimenten. Voor haar is fluiten bouwen een heleboel in je hoofd uitkienen en niet altijd werkt alles, maar ze gelooft dat het de enige manier is om verder te komen. Haar vader was beeldhouwer en haar moeder was pianist en zangeres en haar achteroom was fluitbouwer. Van hem kreeg ze een dwarsfluit waar ze werd gefascineerd door de technische kant. Ze begon haar fluit uit elkaar te slopen. Ze begon met haar oom te werken en samen bedachten ze een heel nieuw systeem, iets revolutionairs voor de fluitwereld: het Kingma- system. Dat is een concept waarbij er muzikaal een heleboel mogelijkheden bij zijn gekomen, met dezelfde hoeveelheid vingers. Dat is in de fluitwereld internationaal een enorme doorbraak geweest. Ze specialiseert zich in fluiten met lagere tonen, zoals de alt-, bas-, en contrabasfluiten. In de loop der jaren is ze zich beginnen te onderscheiden van fluiten uit de rest van de wereld. Volgens de vakjury zijn de fluiten van Kingma de beste instrumenten in haar categorie. Haar kwarttoon- fluiten en altfluiten, als ook haar revolutionaire ontwerpen of basfluiten verleggen de expressieve grenzen van de fluit instrumenten. Ze maakt ze voor grote handen, kleine handen, voor jazz, improvisatie, klassieke muziek, noem maar op. Daarom zijn ze uniek. Ook qua geluid onderscheiden de fluiten zich. “Op de beurzen zie je veel werk uit China. Dat ziet er mooi uit, maar ze missen iets in het geluid. Het is meer massaproductie. Daar wil ik niet aan meedoen aldus Eva.”

Ze kwam in Grolloo wonen samen met haar man. Inmiddels heeft ze een serie fluiten ontwikkeld die over de hele wereld gaan. Grappig is dat dorpsgenoot en oud-wereldkampioen zijspanracen Egbert Streuer draait hij in zijn draai-inrichting voor onderdelen ook onderdelen voor de exclusieve fluiten van Eva.

Eva Kingma is tevens oprichtster van het Grolloo Fluit Festival waar grote fluitisten over de hele wereld komen om masterclasses en lessen te geven.