Bijzonder Jong (Familie) Talent

Het bijzonder jong talent voor het seizoen 2023-2024 is niet één persoon maar betreft 3 broers uit één gezin. Deze broers worden daarbij begeleid door hun moeder op piano.
De broers Balder, Jappe en Warre Dendievel  spelen respektievelijk hobo, fagot en trompet. Naast solowerken wordt er ook gecombineerd in verschillende settings, zodat er een afwisselend concert ontstaat. 
Hoboïst Balder studeert aan de prestigieuze Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn terwijl de fagottist Jappe zijn plek heeft gevonden in München. De jongste zoon Warre, de trompettist, studeert in Brussel en was verrassend te gast op het  KinderPrinsengrachtconcert 2022. Alle drie zijn ze winnaars van talloze prijzen op concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours.

Voor het programma en een toelichting kunt u klikken op de afbeelding. Daarin een uitgebreide toelichting van Harm Timmer.

Lisa Jacobs & The String Soloists

Het concert op 18 februari is een heel bijzonder concert. De Rolder Kerk wordt gevuld met een ensemble van 12 musici. The String Soloists, een dynamisch internationaal strijkersensemble bestaat uit 12 strijkers die concerteren onder artistieke leiding van Lisa Jacobs. De keuze zonder dirigent te spelen vergt een grote inzet van alle musici afzonderlijk. Het ensemble bestaat dan ook uitsluitend uit musici die naast hun betrokkenheid bij The String Soloists allen actief deelnemen aan het internationale muziekleven als kamermusicus of als solist.
Op het programma staat een vierluik, 4 viool concerten samengebracht onder de titel De Vier Jaargetijden. Dit natuurlijk van de beroemde Italiaanse componist Antonio Vivaldi. 
Daarnaast 2 bekende en prachtige werken:
– Adagio voor strijkers en orgel in G mineur van Tomaso  Albinoni 
– The Lark Ascending van Ralph Vaughan Williams

Voor het programma en een toelichting kunt u klikken op de afbeelding.

La Viola ! – Feest van de altviool

Het eerste concert in het nieuwe jaar is een zeer bijzonder concert. Het icoon van de altviool, wereldster Nobuko Imai, opent het nieuwe jaar in de concertserie Rolder Concerten. 
Zij wordt daarbij vergezeld door Nederlands meest belovende jonge altviolist Takehiro Konoe. Dit kan met recht een hoogtepunt van het seizoen worden genoemd en is een ode aan de altviool met de crème de la crème van de altviolisten. Ze zullen worden begeleid door Nikola Meeuwsen, winnaar van de Grachtenfestival Prijs 2022.

Voor het programma en een toelichting kunt u klikken op de afbeelding. Daarin een uitgebreide toelichting van Harm Timmer.

Zowel Lang leve de Opera als Keltische Kerst met Trio Merain uitverkocht! 

Wat voor ons als organisator een prachtig resultaat is, betekent voor u, als bezoeker, wellicht een teleurstelling.
Het is natuurlijk ook een signaal om voor de volgende concerten tijdig te reserveren. Dit kan op onze site. U kunt daar online reserveren en als u wilt, betalen. Dit laatste kan ook via een bankoverschrijving.|
Dus wacht niet te lang!

klik op de afbeelding voor de programmatoelichting van Lang Leve de Opera!

Anna Fedorova – piano: uitverkocht! 

De opvallende Oekraïense pianiste Anna Fedorova, komt naar Rolde op 29 oktober 2023. Haar indrukwekkende interpretatie van het 2e pianoconcert van Rachmaninoff, door meer dan 35 miljoen mensen bekeken op YouTube, werd alom geroemd. Ze valt op door haar weergaloze techniek, prachtige klank en tegelijk krachtig en poëtisch spel.
Fedorova studeerde onder andere in Imola bij Leonid Margarius en de Royal College of Music in Londen bij Norma Fisher. Vele concoursen werden door haar gewonnen waaronder het internationale Arthur Rubinstein Concours. Ze speelde veelvuldig in de grote concertzalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Theatre des Champs-Elysées in Parijs en de Royal Albert Hall Londen en was gast op veel festivals zoals het Verbier Festival.
Voor Channel Classics Records heeft ze drie solo piano albums, drie kamermuziek albums en de pianoconcerten van Rachmaninoff met ook de Messenger van Silvestrov uitgebracht.
Dit meesterlijk verstilde werk van de Oekraïense componist, die in 1922 naar Berlijn vluchtte, staat ook op het programma in Rolde. Daarnaast zal ze te horen zijn in de Nocturnes opus 27 no. 1 en 2 van Chopin, waarvan de beroemde pianist Menahem Pressler opmerkte: “één van de mooiste Chopin uitvoeringen die ik in lange tijd heb gehoord”! Daarnaast Beethovens grote, wervelende Sonata no. 23 Appassionata (opus 57) en het Carnaval opus 9 van Schumann.

klik op de afbeelding voor de programmatoelichting.

Nieuwe jaarprogramma voor seizoen 2023 – 2024 

Wat was het heerlijk om weer een doorlopend concertseizoen, prachtige concerten te kunnen aanbieden! Dankzij de zeer grote belangstelling – zelfs vier uitverkochte concerten – zien we terug op een heel geslaagd seizoen.
Het doet ons dan ook een groot genoegen om het nieuwe programma te kunnen presenteren. Ook het komende seizoen weer een rijke afwisseling. Daarin bekende namen zoals de Oekraiense pianiste Anna Federova en de Japanse altvioliste Nabuko Imai, maar ook een strijkersensemble The Strings Soloists met een volledige uitvoering van De Vier Jaargetijden van Vivaldi.  Het uitgestelde concert “Lang leve de Opera” is opgenomen zoals eerder aangegeven.
En voor de jeugd een voorstelling van meester verteller Frank Groothof met muzikale begeleiding.
Bent u nieuwsgierig geworden naar het volledige programma, bekijk dan  de brochure of ga naar de pagina met de concerten waar u ook direct kaarten kunt bestellen.
Nog als overweging: wilt u verzekerd zijn van een plaats bij alle concerten dan is het een optie om een abonnement te bestellen. U geniet dan van een aanzienlijke korting (€125 in plaats van €170)! Ook dit kunt u bestellen op de pagina Concerten.

Concert “Lang leve de Opera” uitgesteld naar 19 november 2023

Helaas hebben we moeten besluiten om het laatste concert van het seizoen 2022-2023 uit te stellen. De zangeres van “Lang leve de Opera”, Lilian Farahani heeft zich moeten verontschuldigen wegens een stemblessure. Gezien de korte tijd tot de opvoering op 14 mei, was er geen alternatief dat recht zou doen aan haar kwaliteit.
We hebben daarom in goed overleg met de musici besloten ‘Lang Leve De Opera’ op te nemen in ons nieuwe concertprogramma 2023-2024 op de laatste ‘open’ datum:  19 november 2023
Wanneer de concerten voor het komende seizoen beschikbaar zijn op onze site, kunt u kaarten bestellen voor dit prachtige opera feestje! 

Extra concert “Lokaal Bijzonder Jong Talent” voor schoolkinderen

Voor de tweede keer deze maand zat de Jacobuskerk vol kinderen, luisterend naar muziek. De Stichting Rolder Concerten heeft in samenwerking met de gemeente, de OBS Jan Thies en OBS De Flint dit initiatief genomen om kinderen een echt concert te laten beleven.
Zeven jonge bijzondere muziektalenten van het Prins Claus Conservatorium, Jesse Wienke (piano Rolde, prijswinnaar regionale finale Prinses Christina Concours), Mathilde en Rutger Pereboom (hoorn en trompet Rolde), Christy Boer (zang en gitaar Ekehaar, 1e prijs Kunstbende Drenthe 2022), Tadas Celiauskas (contrabas) en Andrei Makarov (piano 1e prijs Steinway Piano Concours en winnaar nationale finale Prinses Christina Concours) brachten een heel mooi en afwisselend programma met muziek van o.a. Beethoven Poulenc, Saint-Saëns en een zelf geschreven lied van Christy.
Durk Dikland, bevlogen muziekdocent aan de Jan Thiesschool en Crescendo Grolloo, heeft hier in de weken voorafgaand, muzieklessen over gegeven om de kinderen voor te bereiden. Hij betrok tijdens het concert de kinderen op fantastische wijze door te vertellen en vragen te stellen en maakte er een feest van.

In de onderstaande afbeeldingen krijgt u een beeld van deze voorstelling. In verband met privacy kunnen we geen foto’s tonen met kinderen.

Jesse Wienke
Tadas Celiauskas en Andrei Makarov
Christy Boer
Mathilde en Rutger Pereboom en Jelle Koertshuis

Vrolijke familievoorstelling  “De kleine Mozart” is uitverkocht!

Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar is er een bijzonder concert in de serie Rolder Concerten. Niet een concert in de klassieke vorm maar een concert in de vorm van theater.
Marieke de Bruijn neemt je in deze voorstelling aan de hand en laat je samen met de drie andere strijkers van het strijkkwartet, op een vrolijke en toegankelijke manier de jonge jaren van Wolf en diens prachtige muziek meebeleven.

In de onderstaande afbeeldingen krijgt u een beeld van deze voorstelling. 

Programma concert Duo Calyptura 19 februari

Het programmaboekje met een uitgebreide toelichting op de stukken die worden gespeeld, kunt u downloaden en lezen door op onderstaande knop te klikken.

We zijn Harm Timmer, oud bestuurslid en erelid, weer erkentelijk voor het samenstellen van de toelichting.

Portret van Sebastiaan Kemner, winnaar Nederlandse Muziekprijs

Één van de leden van het Bruckner Quartet is Sebastiaan Kemner. In 2021 was hij winnaar van de prestigeuze Nederlande Muziekprijs. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Winnaars van de afgelopen edites zijn:

  • 2022 Thomas Beijer (piano)
  • 2021 Sebastiaan Kemner (trombone)
  • 2020 Lucie Horsch (blokfluit)
  • 2020 Dominique Vleeshouwers (slagwerk)
  • 2018 Peter Gijsbertsen (tenor)
  • 2018 Maria Milstein (viool)
  • 2017 Rob van de Laar (hoorn)
  • 2016 Hannes Minnaar (piano en orgel)

In het bijgevoegde filmportret vertelt hij over zijn achtergrond en passie voor het instrument en muziek in het algemeen.

Chianti Ensemble wint Kersjesprijs 2022

Het Kersjes Fonds, een van Nederlands grootste particuliere stimuleringsfondsen voor muziek, kent de Kersjesprijs 2022 toe aan het Chianti Ensemble. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro.Dit flexibele ensemble vult hoogtepunten uit het repertoire voor pianokwintet aan met composities voor diverse samenstellingen, van duo tot kwartet.
Motivatie Het Kersjes Fonds: “Vijf excellente spelers, die naast hun indrukwekkende solocarrières ervoor kozen om een ensemble van zeer hoog niveau te vormen vanuit hun passie voor de kamermuziek. Het Kersjes Fonds is onder de indruk van hun briljante en bruisende spel, hun frisse blik op traditioneel repertoire en hun integere en doordachte programmering.”