Cantatrix - "Remember me"

Datum: zondag 31 oktober 2021
Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 20,-

Onder de titel “Remember me” brengt het vocaal ensemble Cantatrix met orkest, harp en harmonium bijna twee jaar na het overlijden van Jacques Bolhuis een spiritueel programma vol uitersten met werken van onder meer Purcell, Barber en Arvo Pärt met als hoogtepunt Faure’s ontroerende en geliefde Requiem.

Programma


Remember me (Dido and Aeneas) – Henry Purcell
The Deer’s Cry – Arvo Pärt
Komm, Jesu, komm – J.S. Bach
Salavator mundi – Herbert Howell
Remember not, Lord, our offences – Henry Purcell
Pauze
Requiem – Gabriel Fauré

Cantatrix werd opgericht in 1996 met de bedoeling een toonaangevend ensemble te creëeren voor de uitvoering van zowel het klassieke koorrepertoire als de nieuwste koormuziek. Inmiddels is Cantatrix een gerespecteerde naam geworden in de koorwereld, in Nederland en steeds meer ook buiten de grenzen. Hoofdoorzaken zijn nog steeds de kwaliteit van de stemmen maar ook de groeiende aspiraties van het koor spelen een rol. Zo worden steeds hogere eisen gesteld aan de samenstelling van het gezongen repertoire, en worden voor de groeiende variatie in stijlen ook gastdirigenten uitgenodigd met specifieke kennis ter zake.

Het koor wordt dan ook steeds hoorbaarder en zichtbaarder. Optredens op grote podia in het hele land, een groeiend aantal cd’s, buitenlandse concertreizen, prijzen bij gerespecteerde buitenlandse concoursen, Cantatrix zingt een reputatie bij elkaar. Dat betekent ook dat het koor wordt uitgenodigd om samen op te treden met beroemdheden in het vak. De samenwerking in Finland en in Nederland met de befaamde King’s Singers was één van de hoogtepunten. En ook het aantal uitgebrachte cd’s neemt snel toe, in repertoire van Bach, Purcell en Vittoria tot Whitacre, Martin en Duruflé. Met zeer waarderende recensies.

Naast prachtige samenwerkingsverbanden en coproducties met muzikale partners uit heel Nederland, initieert Cantatrix producties in eigen beheer. Er wordt geput uit het enorme repertoire dat voor koor geschreven is, zowel bekend als onbekender repertoire. Cantatrix werkt met een flexibele koorbezetting omdat de diversiteit van het repertoire daar om vraagt. Er is een vaste kerngroep van waaruit voor elke productie de meest geschikte zangers geselecteerd worden. Er kan een klein vocaal ensemble worden geformeerd, maar de groep kan ook worden uitgebreid naar een koor van symfonische omvang. Zo wordt enerzijds de continuïteit gewaarborgd, anderzijds is er een grote flexibiliteit. Door een zorgvuldige selectie van de zangers heeft Cantatrix een geheel eigen klank die in alles te herkennen is: helder, expressief, intens en vol overgave.

Ze wonnen in 2005 de 1e prijs, onderdeel: composities 20ste eeuw “Concorso Polifonico Guido d’Arezzo” Arezzo (Italië), in 2007 de 1e prijs, onderdeel: renaissance “Florilege vocal de Tours” Tours (Frankrijk) en in 2009 Drie 1e prijzen (op alle onderdelen) “Concorso Corale Seghizzi” in Gorizia (Italië). Ze deden mee aan diverse festivals in Parijs, Berlijn, Warschau, Finland en Italië.

De artistieke leiding is in handen van Hans Leenders. Hans Leenders heeft in de muzikale wereld zijn sporen verdiend als docent koordirectie en Gregoriaans aan de Kurt Thomas-dirigentencursus in Utrecht. Bij Cantatrix is hij eindverantwoordelijk voor de muzikale kwaliteit van het gezelschap en de programmering. Hans Leenders is tevens artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale, artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival, Chorbiennale Aachen en het orgelfestival L’Europe et l’Orgue. Verder is hij hoofdvakdocent orgel en docent muziekgeschiedenis aan het Maastrichts conservatorium. Hans Leenders is cantor-organist van de OLV basiliek te Maastricht (Séverin 1652 en Müseler 1765?) en titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765). Als componist profileert hij zich de laatste jaren steeds meer. Zijn composities zijn o.m. uitgegeven bij Ascolta en De Haske.

Hij was gastdirigent bij o.m. bij het Sloveens Radiokoor, Cappella Amsterdam, Groot Omroepkoor, Europa Cantat en vele Europese conservatoria.Hij verzorgde orkestproductie’s met de Philharmonie Zuidnederland, Symfonieorkest Vlaanderen, Florilegium Musicum (barokorkest) en Ensemble ’88 (muziekensemble gespecialiseerd in hedendaagse muziek).

Krista Audere (1989) is repetitor van het koor. Ze studeerde in 2009 af als koordirigent en koorzangeres aan de Riga Dom Choir School in Letland. Vervolgens behaalde zij in 2013 haar bachelordiploma Koordirectie aan de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music en breidde ze haar muzikale bekwaamheid uit aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart. In datzelfde jaar begon ze in het kader van een uitwisselingsprogramma met de masteropleiding Koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Tussen 2008 en 2014 was Krista als medeoprichtster en dirigent verbonden aan het Latvian University Mixed Choir Dziesmuvara. Daarnaast was zij van 2010 tot 2013 tweede dirigent van het VEF Culture Palace Female Choir Dzintars. Behalve als dirigent is Krista Audere ook als zangeres actief en trad op met vocaal ensembles Anima Solla (2010-2012) en het William Byrd Consort (2011). Haar succesvolle carrière leidde vanaf 2011 tot regelmatige deelname aan projecten van het prestigieuze Lets Radiokoor. Krista is sinds 2013 lid van het Tenso European Chamber Choir en nam in Nederland deel aan het project Meesters&Gezellen voor jonge zangers (2014 en 2015). Sinds 2016 is ze dirigent van het VU-Kamerkoor.


Bart Rodijns Orgel/harmonium
Bart Rodyns behaalde aan de Academie te Lier de prijzen Pro Musica, Jos Van Looy, Victor Van Hemel en de Medaille van de Stad Lier, tevens werd hij er laureaat van de Ottoboni kamermuziekwedstrijd. Aan de Antwerpse kunsthumaniora behaalde hij het diploma Klassieke Muziek (orgel-klavecimbel) bij D.Van Handenhoven.

Daarna studeerde Bart aan de conservatoria te Antwerpen en Maastricht (NL) bij D.de Rooij, H. Leenders, J.Verdin en M.Verheggen. De opleiding “Master of Music” Uitvoerend en Docerend Musicus (orgel alsook theorie) sloot hij af met grootste onderscheiding. Verder verdiepte hij zich in verschillende stijlen bij oa. Naji Hakim (Parijs) en Andrea Marcon (Italië). Bart won herhaaldelijk prijzen op verschillende (inter)nationale wedstrijden te Birmingham (UK), Leiden (NL), Brussel, Halle, Kortrijk… maakte opnames voor de Belgische, Nederlandse, Franse, Deense en Praagse radio.

Samen met tenor en goede vriend Jan Van Elsacker richt Bart in 2007 het ensemble Il trionfo del Tempo op. Het brengt authentieke muziek uit de vijftiende en zestiende eeuw. Hun debuutconcert op het festival Musica Antiqua in Brugge blijkt een groot succes. Het leidt in 2009 naar hun eerste opname in samenwerking met Radio Klara: Il Canto d’Orfeo. Bart is artistiek leider en continuospeler van het gerenommeerde Euterpe Baroque Consort. Dit vocale en instrumentale ensemble van professionele internationale musici brengt authentieke muziek op historische instrumenten. Recente hoogtepunten zijn het openingsconcert van Het Festival van Vlaanderen en Klara in ‘t Paleis en Klara in Izegem. Daarnaast werkt Bart vast samen met het ensemble Oltremontano onder leiding van Wim Becu. Eind 2013 wekken Hendrickje van Kerckhove, Bart Rodyns, Eliot Lawson en Lode Leire het historische ensemble ‘The Party’ (1860) weer tot leven. De erg originele bezetting met drukwindharmonium is daarbij het vertrekpunt. Het repertoire van toen wordt echter uitgebreid met nieuwe programma’s.

Bart streeft ernaar om elke muziekstijl zoveel mogelijk uit te voeren op historische instrumenten en is een “klavierspeler” in de brede zin van het woord. Hiervoor doet hij dikwijls beroep op zijn eigen instrumentarium: klavecimbels (Ruckers en Delin replica’s), kistorgel (Jos Moors 2012), Erard tafelpiano (1803), Mustel Kunstharmonium (1928) en 19 de eeuwse harmoniums (Debain, Alexandre). Ook in deze optiek is Bart organist titularis van het Forceville -orgel (+/- 1720) te Broechem.

Zijn repertoire omvat muziek van de renaissance tot hedendaagse muziek met o.a. de integrale orgelwerken van F. en L. Couperin, J. Pachelbel, C. PH .E. Bach, J. Brahms en F. Liszt en alle orgelconcerti van G.F. Haendel. Meermaals was hij solist met gerenommeerde orkesten met werken van o.a. Haendel, Brahms, Haydn, Salieri, Mozart, Bach, Corrette, Poulenc… Bart werd genomineerd voor Klara’s muziekprijzen 2010. Zopas -juni 2014- ontving Bart een Gouden Label van Klassiek Centraal.  Zijn concertcarrière bracht hem in de meeste landen van Europa en de USA.


Solisten:

Melina Meschkat – mezzosopraan
Ruben Olthof – bariton
Kamerorkest van het Noorden