José Scholte, alt, Evert Jan Schuur, viool en Vincent van Laar, orgel.

Datum: zondag 12 december 2021
Aanvang: 13.45 uur / 15.45 uur – UITVERKOCHT
Entree: € 17,50
Programma


Op het programma staan o.a. werken van J.S. Bach uit het Weihnachtsoratorium (Bereite dich Zion en Schiesse mein Herze) en Haendel (He shall feed his flock), een Hodie Christu natus est, van Von Biber de Eerste sonate rosenkranz d’annunciation, Puer nobis nascitur van Sweelinck en van Holst.

Beide concerten zijn UITVERKOCHT!

De prachtige alt José Scholte zal vergezeld door de violist Evert Jan Schuur en Elly Meijer prachtige muziek laten horen rond de Kersttijd.

 

José Scholte
Geïnspireerd door haar grootvader begint de alt José Scholte haar studie zang aan het Conservatorium te Groningen.
Na het behalen van het diploma Uitvoerend Musicus in 1991 besluit zij haar studie te vervolgen in Duitsland aan de Hochschule für Musik Detmold. Onder leiding van Prof. M.C.Vogel specialiseert José zich in opera.
José volgt masterclasses bij Evelyn Lear, Udo Reinemann, Hartmut Haenchen, John Shirley Quirk en neemt zanglessen bij Aafje Heijnis en Jard van Nes.
In 1996 bereikt zij de finale tijdens de Erna Spoorenberg Vocalisten presentatie, een concours dat zich richt op veelbelovende jonge oratorium zangers.

Op oratorium gebied is zij nu een veelgevraagd soliste. Zij is regelmatig te horen in werken van Bach, Händel, Mozart, Rossini Brahms, Dvorak , Duruflé, Verdi en Britten,
In 2005 is zij medeoprichter van Het solistenkwartet, een goed op elkaar ingezongen vocaal kwartet wat zich specialiseert in het oratorium-repertoire.

Haar liefde voor kamermuziek is groot en resulteert in lied recitals met pianist Paolo Giacometti waaronder ook een optreden in het programma van Han Reiziger.
Met sopraan Clara de Vries vormt zij al jarenlang een duo waarmee zij uiteenlopende duet-programma’s brengt.
Samen met Irene Maessen, Bernard Loonen, Tom Sol en aan de piano Leo van Doeselaar vormt José een ensemble waarmee onder andere werken van Rossini worden uitgevoerd.
Met  organist Ton van Eck legt zij zich toe in het uitvoeren van werken voor zang en orgel. Daarnaast heeft José een prachtig oud muziekprogramma met Kees Hulsman en Krijn Koetsveld.

José heeft gastrollen vertolkt in diverse opera’s onder leiding van dirigenten als Giuliano Carella, Reinbert de Leeuw, Jos van Veldhoven, Hans Leenders en René Gullikers.
In 2005 werkt José mee als soliste aan het Diaghilev Festival te Groningen in een werk van De Falla voor zang, orkest en ballet.

In 1998 treedt zij op tijdens het Gergiev Festival Rotterdam. Naar aanleiding van dit festival verschijnt in 2000 een CD  met het werk Le Bal Masqué van Francis Poulenc begeleid door het Rotterdams Ensemble Domestica.
In 2001 verschijnt de CD Memories gone by met sopraan Clara de Vries, klarinet Henk de Graaf en piano Daniel Wayenberg.
In 2016 een CD met sopraan Irene Maessen en pianist Marcel Worms met liederen van Johanna Bordewijk Roepman.

 

Evert Jan Schuur
Evert Jan Schuur studeerde viool aan het Brabants Conservatorium bij Maurits van der Berg. Hij studeerde vervolgens barokviool bij Marie Leonardt aan het Rotterdams conservatorium en verder voor de aantekening kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium in den Haag bij Lucy van Dael. Evert Jan heeft veel in het buitenland gespeeld met ensembles als La chapelle Royale, La Grande Ecurie, Das neue Orchester en La Stagione Frankfurt. Momenteel speelt hij nog bij Die Cappella Coloniensis en in La Académie Sainte-Cécile. Naast het concertmeesterschap bij het Nederlands Begeleidingsorkest speelt Evert Jan in Camerata Artemisia en speelt hij kamermuziek met het trio Trilix. Met de groep Venster maakt en speelt hij theatervoorstellingen. Hij maakt tevens deel uit van Camerata 1800.

  

Vincent van Laar
Vincent van Laar studeerde onder meer bij Nico van den Hooven, Harald Vogel, Glen Wilson en Bob van Asperen. In 1984 behaalde hij aan het Utrechts Conservatorium het diploma orgel UM, in 1988 behaalde hij aan het Koninklijk Conservatorium te ’s Gravenhage het diploma klavecimbel UM. Vincent van Laar werd prijswinnaar van orgelconcoursen in Zeerijp (1981), Toulouse (1983) en Alkmaar (1991). Vincent van Laar treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland als organist, klavecinist en continuospeler. Naast zijn grootste passie, de muziek van J.S. Bach, gaat zijn voorliefde met name uit naar de werken van J.P. Sweelinck en het Noord-Duitse repertoire van de 17de en 18de eeuw.
Als continuospeler en solist is hij verbonden aan Concerto d’Amsterdam en The Northern Consort. Als gast treedt hij regelmatig op met Musica Amphion.
Hij verzorgde vele radio-opnamen. Sinds 1991 is Vincent werkzaam als cantor en organist van de Dorpskerk in Eelde. Hij begeleidt op orgel de wekelijkse eredienst, en rouw- en trouwdiensten. Daarnaast is hij dirigent van twee koren: de project-cantorij en het cantatekoor.Naast de activiteiten in de Dorpskerk speelt Vincent orgel en klavecimbel in diverse orkesten en ensembles. In de zomermaanden geeft hij regelmatig orgelconcerten. Als orgeldocent is hij werkzaam bij de Evangelische Kirche, op verschillende plaatsen vlak over de grens.

Op cd verscheen van hem onder meer:

Het integrale orgelwerk van Melchior Schildt, gespeeld op het Schnitger-orgel te Norden.

  • De 24 Capricetten van Jacob Wilhelm Lustig, gespeeld op clavecimbel en het Hinsz-orgel te Appingedam.
  • Cantates van J.S. Bach voor obligaat orgel, samen met countertenor Maarten Engeltjes en Concerto d’Amsterdam
  • De Leipziger orgelkoralen van J.S. Bach gespeeld op het Christian Vater-orgel in Melle.
  • Tevens werkte Vincent van Laar als organist mee aan de met een Edison bekroonde NM-classics cd-opname van Sweelincks complete klavierwerken.