Haytham Safia Qu4rtet

Datum: zondag 21 november 2021
Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 12,50
Programma


Raniem
Vision
Sinaan
So What
Solo Cello
The Road
Moments of Relief
Beethoven Allegretto uit 7e Symfonie
Ocho Kandelikas
(No Sweat)
(Hello Africa)
Le
Whatever you Want

Afgezien van Beethoven, Le (Soedanees lied over vriendschap) en het traditionele sefardisch lied zijn alle stukken geschreven door Haytham en gearrangeerd door Hanneke Ramselaar.

Het Haytam Sofia Qu4rtet presenteert nieuwe muziek, waarin eeuwenoude tradities samenkomen: klassieke polyfonie, Arabische melodieën, Afrikaanse ritmes en improvisatie. Dit alles in een unieke bezetting die nooit eerder in de wereld vertoond is: u’d, hobo, cello en percussie.

Het ensemble bestaat uit vier excellente musici, die hun sporen verdiend hebben op het gebied van wereldmuziek. Ze traden op in concertzalen als het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, De Centrale in Gent, Tivoli/Vredenburg in Utrecht, op festivals als Wonderfeel, het Oranjewoudfestival, Jazzfietstour Groningen en in allerlei kleine concertseries. Ze werkten samen met Eric Vloeimans, Tineke Postma en Kristina Fuchs.

 

Haytham Safia (U’d en compositie) is geboren in een dorpje in Galilea en studeerde cum laude af aan de Academy of Music and Dance in Jerusalem. Hij toerde een paar jaar door Europa met balletgezelschap GaliliDance en belandde uiteindelijk in Nederland, waar hij naam maakte met vele cross-over projecten en het traditionele u’d repertoire vernieuwde. Hij vormde verschillende bands en trad ook op als solist, bijvoorbeeld met het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Blazers Ensemble, Holland Symfonia en Capella Amsterdam.

Haytam Safia is muzikaal leider van het World Opera Lab. Daarnaast speelt hij in de band No Blues en vormt hij met percussionist Osama Meleegi het duo U’duet.

Hij heeft 15 Cd’s op mijn naam staan.

 

Hanneke Ramselaar (Hobo, althobo en arrangementen) heeft hobo gestudeerd bij Han de Vries aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij zich specialiseerde in kamermuziek. Na haar opleiding ging ze juist de breedte in, met muziektheater, opera, musical, symfonieorkesten, popmuziek, jazz en wereldmuziek.

Sinds de oprichting in 2009 ben is Hanneke solohoboïst van het Noordpool Orkest. Dit orkest speelde onder andere op Pinkpop en op North Sea Jazz en begeleidde

de meest uiteenlopende artiesten, zoals Glennis Grace, Paul van Vliet, Zara McFarlane, Jose James, Ellen ten Damme, Duncan Laurence, Elske deWall, Jan Akkerman, Ed Kowalcyk, Fresku, Ali B, Karsu, Nynke Laverman, Waylon, Jett Rebel en vele anderen.

 

Eva van de Poll (Cello) heeft cello gestudeerd bij Dmitri Ferschtman, Michel Dispa en Ron Varon aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze werkte mee aan talloze uitvoeringen op het gebied van film, dans, theater, wereldmuziek en hedendaagse kamermuziek, in binnen- en buitenland.

Zo speelde ze met Plezant, Corrie van Binsbergen,het Escher Ensemble, Filmorkest Max Tak, Insomnio, het Carel Kraaijenhof Ensemble en de Chris Hinze Combination.

Als lid van tangostrijkkwartet Pavadita namze meerdere Cd’s op en werkte ze samen met grootmeesters als bandoneonist Victor Villena, fadodiva Maria de Fatima en de legendarische zanger Ibrahim Ferrer van Buena Vista Social Club.

De afgelopen jaren was ze vaak op tournee met met zanger Thé Lauen The Scene. Verder speelt ze in The Klezmer Societyen het trio To be Sung.

 

Osama Meleegi (Percussie) komt uit een muzikale familie uit de hoofdstad van Soedan, Khartoem. Mijn vader is een bekend violist en muziekdocent daar, en zijn broers van Osama zijn ook percussionist. Na zijn studie aan het College of Music and Drama in Khartoum werd hij lid van de beroemde bands Samandal en I’qd al Jalaad. Vanwege de onveilige situatie in Soedan kon hij zijn muzikale carrière daar niet meer voortzetten en verliet hij zijn land en familie

In Nederland werd hij bekend en gewaardeerd als sessiemusicus en speelde hij in de succesvolle Ethiopische band Minyeshu & Chewata. Samen met u’d-speler Haytham Safia vormt hij het duo U’duet in de band No Blues. De CD “Sudanese Afrobeats” is niet alleen zijn eerste CD met eigen composities, maar ook een muzikale hereniging met zijn familie en muzikale vrienden uit Soedan, een lang gekoesterde wens.