Bijzonder Jong Talent

Datum: zondag 20 februari 2022
Aanvang: 14:00 en 16:00 uur
Entree: € 12,50
Programma


Het programma zal nog nader bekend worden gemaakt

Mare Keja (2004) begon met cellospelen op driejarige leeftijd. Na anderhalf jaar les te hebben gehad bij Alexandra Vierkant, begon ze in 2009 met privéles bij Corine ’t Hoen.

Op 7-jarige leeftijd en in 2013 belandde ze in de finale van het Haydn Muziek Festival en in 2016 won ze het Haydn Muziek Festival. Ze ontving naast de juryprijs en de publieksprijs de HJSO-Solo prijs. In 2014 werd ze op 10-jarige leeftijd toegelaten tot de Jong Talent Klas op het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar ze les had van Corine ’t Hoen. Ze volgde een masterclass van de Amerikaanse cellist Amir Eldan. Momenteel studeert ze bij Ivan Monighetti in Bazel.

Bij de feestelijke opening van de nieuwe Russische tentoonstelling van het Drents Museum in september 2016, voerde ze samen met balletdanseres Anneroos Renkema en pianist Peter Rippen, De Zwaan van Saint-Saëns uit in De Nieuwe Kolk in Assen.

In 2019 won ze de eerste prijs op het Prinses Christina Concours in de Nationale Finale met het celloconcert van Kabalevsky en Après un rêve van Fauré.
Ze won tevens de Peter de Grote Prijs en de nationale en internationale masterclass prijs.

Ze volgde in oktober de internationale masterclass bij de Russiche cellist Ivan Monighetti, laatste leerling van Mstislav Rostropovich, in Bazel, en heeft de kans gekregen bij hem verder te studeren. Sinds 2018 speelde ze ook in het Haydn Jeugd Strijkorkest en soleerde ze met het orkest in het Andante Cantabile van Tsjaikovsky, waarmee ze in de zomer van 2019 op tournee ging in Bosnië. In mei werd ze uitgenodigd te spelen op het Oranjewoudfestival en in oktober heeft ze deel uitgemaakt van de Classic Express. In december trad ze op met Wibi Soerjadi, Marcel Sutedja en het Jeugdorkest Nederland met de Hongaarse dans no. 5 van Brahms op het Kerst Muziekgala dat op televisie werd uitgezonden.

In december 2020 ontving ze de Drentse Talentprijs Cultuur. Op 3 januari 2021 trad ze op in de Spiegelzaal van het Concertgebouw dat live op Radio 4 werd uitgezonden.

Ze speelt op dit moment op een cello die gebouwd is door de viool-en cellobouwer uit Groningen, Hendrik Woldring, deze is gemaakt is van wilgenhout.

 

Kalina Vladovska werd geboren in 1999 in Bulgarije, Kalina Vladovska begon percussie te spelen in 2011. Ze studeerde aan de National Music School “Lyubomir Pipkov – Sofia, in de klas van Mariva Palieva. Sinds 2017 studeert ze aan het Prins Claus Conservatorium Groningen met als leraren Joeke Hoekstra, Tatiana Koleva en Mihaly Kaszas. Haar snelle muzikale ontwikkeling gaven haar de kans om uit te voeren als solist alsook met symfonische, brass en blaasorkesten en kamerensembles in Bulgarije en Nederland als ook in andere landen als Servie, Kroatië, Slovenië, Bosnië en Herzegovina en Duitsland.

Haar solodebuut is het Concert voor marimba en strijkorkest no 1 van Mona Ahdab, uitgevoerd met het Amsterdams Mandoline Orkest gedirigeerd door Nelleke ter berg in 2015 gevolgd door uitvoeringen van het percussie concert van Darius Milhaud met het Youth Orchestra Sofia het Academic Symphony Orchestra of National Music Academy Sofia.

Sinds 2017 Kalina heeft de mogelijkheid om te spelen met het Youth Percussion Pool met artistiek leider Tatiana Koleva bij gelegenheden als het Bimhuis Amsterdam and Club Doelen Rotterdam. Het ensemble heeft komende concerten staan in de programma’s van het Peter de Grote Festival, Grachtenfestival, De Doelen en Bimhuis.

Kalina heeft optredens gehad in het programma van het Junior “Eurovision” Song Festival  2015 als onderdeel van het Percussion Ensemble “Tupan” en met het Percussion Ensemble “Time”,  met soloist Stoyan Yankoulov, ze nam deel aan de dertiende editie van de  “International Percussion Ensemble Week” Chroatia 2016.

 

Kalina Vladovska heeft deelgenomen en prijzen gewonnen in verschillende internationale en nationale concoursen zoals:

  • Eerste prijs in “International Percussion Competition”, Timishoara, Romania 2014
  • Eerste prijs in “Thirteenth national competition for performing a Bulgarian composition” Burgas, Bulgaria 2016
  • Eerste prijs in “11th international competition for young performers on classical music instruments”, Pernik 2016
  • Eerste prijs in “Prinses Christina Concours”, the Netherlands 2019

In het voorjaar van 2018 nam Kalina de Renaissance Danssuite van Michael Praetorius, op samen met Sietze de Vries, op het bekende orgel van de Martinikerk. De opname is verschenen op de nieuwe CD “Orgelprobe”.

Kalina trad op bij de opening ceremonie van de Leeuwarden-Friesland European Capital of Culture Ceremony 2018.
Om haar vaardigheden te verbreden en zich te ontwikkelen als jonge musicus, nam Kalina deel aan een aantal masterclasses en speelt ze in verschillende orkesten in Bulgarije en Nederland zoals:

  • Sofia Opera and Ballet
  • Youth Philharmony “Pioneer” cond. Lyubomir Denev jr.
  • Youth Orchestra Sofia cond. Deyan Pavlov, Georgi Patrikov
  • “Genesis Orchestra” cond. Yordan Kamdzalov
  • Bulgarian National Radio Symphony Orchestra
  • NNJO

Sinds 8-jarige leeftijd is Kalina lid van de populaire zang en dansgroep “Bon-bon”.  Met hen heeft ze opgetreden bij tv-shows en programm a’s, waarbij ze percussie, zingen en dansen combineerde bij haar uitvoeringen.

 

Julian van der Linden, geboren in 2001, is als 7-jarige begonnen op de saxofoon bij Heiko Geerts. Van 2012 tot en met 2015 vervolgde hij zijn studie bij Frank Timpe op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds september 2015 heeft hij les van Johan van der Linden en is in september 2016 toegelaten tot de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. Sinds 2018 studeert hij aan het HKU/Conservatorium in Utrecht.

Hij soleerde bij het Gelders Fanfareorkest, het Zomer Orkest Nederland en het Fanfare Orkest Crescendo Zuid-Beijerland. Hij speelde in verschillende orkesten zoals het Jongjong NBE, High Five en het Artez HKU Saxophone Orchestra en nam deel aan verschillende concoursen waaronder het Prinses Christina Concours waar hij een eerste (2016) en een tweede (2018) prijs in de regionale finale won. Hij kreeg in 2018 de Classic Young Masters Award toegekend en de Publieks Award en in 2019 won hij een derde prijs op het European Saxophone Forum in Wroclaw Polen.

Hij heeft masterclasses gevolgd bij Leo van Oostrom, Johannes Thorell, Nicola Mogavero, Arno Bornklamp, Silvio Zalambani, Carl-Enmanuel Fisbach en een jazz masterclass bij Marc Scholten.