Aidan Mikdad

Datum: zondag 29 mei 2022
Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 15,-
Programma


A. Schoenberg – Drei Klavierstücke Op. 11

R. Schumann – Carnaval Op. 9

Pauze

B. Bartok – Drie etudes Op. 18

F. Liszt – Sonata in B minor

 

Aidan Mikdad (Amsterdam, 19 November 2001) is één van de meest belovende jonge Nederlandse klassieke pianisten. Hij studeert op dit moment bij Joanna Mac Gregor aan de Royal Academy of Music in Londen waar hem de prestigieuze Bicentenary Scholarship is toegekend. In juni hij studeerde af bij Naum Grubert aan het conservatorium in Amsterdam met de hoogte onderscheiding “summa cum laude”. Daarvoor was Aidan een student van Mila Baslawskaja op het Conservatorium van Amsterdam, waar hij deelnam aan het bachelor programma op de leeftijd van 14 jaar.

In de afgelopen jaren nam Aidan deel aan veel internationale concoursen. Op 15-jarige leeftijd (2017) won hij de Koninklijke Concertgebouw Young Talent Award. In 2018 won hij de Pnina Salzman Memorial Prize op de Tel Hai International Piano Masterclasses in Israel. In 2016 won hij de eerste prijs van het Premio Internazionale Pianistico “A. Scriabin” voor pianisten tot 35 leeftijd. De Tabor Foundation Piano Award van het Verbier Festival werd hem toegekend als erkenning van zijn begaafdheid en als een investering voor zijn veelbelovende toekomst.

Op 13-leeftijd won hij het Klavier-Festival Ruhr Scholarship dat hem was toegekend door de pianist Hélène Grimaud. In 2014 won hij de eerste prijs van de International Piano Competition of Lagny-sur-Marne. Op 11-jarige leeftijd (in 2013) won hij de eerste prijs van het Koninklijk Concertgebouw Concours. In 2019 won hij de vierde prijs in de Maria Canals Piano Competition in 2019 waar hem ook de Isaac Albeniz prijs werd toegekend. Hij was ook halvefinalist in de San Marino Piano Competition waar hij de jongste deelnemer was op 14-jarige leeftijd.

In mei 2021 mocht hij deelnemen aan het Koningin Elisabeth Concours waar hij als jongste deelnemer in de halve finale veel indruk maakte.

In de laatste twee jaar heeft hij pianolessen gevolgd bij Sergei Babayan, Paul Badura-Skoda, Dmitri Bashkirov, Jonathan Biss, Victor Derevianko, Nelson Goerner, Richard Goode, Klaus Hellwig, Alexander Mndoyants, Pascal Némirovski, Enrico Pace, Olga Pashchenko, Jorge Luis Prats, Ferenc Rados, András Schiff, Jean-Yves Thibaudet, Natalia Troull, Rita Wagner, Jenny Zaharieva, Asaf Zohar en Martinez Mehner.

Zijn repertoire omvat werken van Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Debussy, Haydn, Liszt, Mozart, Prokofiev, Rachmaninoff, Schubert, Scriabin, en Stravinsky. Hij heeft recitals gegeven in België, Frankrijk, Duitsland, Israël, Italië en Zwitzerland. Hij heeft opgetreden voor televisie en radio in Nederland en Frankrijk.  Aidan heeft met orkesten gesoleerd in Nederland, Zwitserland en Italië en gewerkt met dirigenten als Per-Otto Johansson en Antony Hermus. Hij voerde het pianoconcert van Grieg uit en de Rhapsody in Blue van Gershwin met het Gelders Orkest en het Noord-Nederlands Orkest. Het pianoconcert no. 1 van Liszt speelde hij met het Orkest van het Oosten en het Prague Philharmonic Orchestra. Tevens voerde hij het Piano Concerto No. 1 van Bach uit en het Shostakovich Piano Quintet Op. 57 met het Alma Quartet. Met het Orchestra Sinfonica “Città di Grosseto” speelde hij Chopin’s Piano Concerto No. 1. Op de Nederlandse radio voerde hij Mendelssohn’s concerto No. 1 live met dirigent Johannes Leertouwer en het Wonderfeel Orchestra op het Wonderfeel Summer Festival, hij maakte zijn debuut in het Concertgebouw (Amsterdam), waar hij het Piano Concerto No. 20 van Mozart speelde met Sinfonia Rotterdam en dirigent Conrad van Alphen. In maart 2017 maakte hij zijn debuut op het Jubileumconcert van de Series Meesterpianisten in het Concertgebouw in Amsterdam. In het huidige seizoen 20/21, Aidan zou zijn debuut maken met het Indianapolis Symphony Orchestra in de Verenigde Staten met Jean-Yves Thibaudet. Deze concerten werden jammer genoeg afgelast vanwege de Covid-19 pandemie.