Toeac, accordeonduo

Datum: zondag 10 april 2022
Aanvang: 15:00 uur
Entree: € 17,50
Programma


programma Toeac

TOEAC is een accordeonduo, maar dan anders. Vergeet ‘Het kleine café aan de haven’ en verwante nummers. TOEAC tilt de accordeonmuziek naar een ongekend hoog niveau.

 

Renée Bekkers en Pieternel Berkers vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. Zij studeerden beiden aan het Fontys Conservatorium bij Ronald van Overburggen en aan ‘The Royal Danish Academy of Music’ in Kopenhagen bij de Professoren Geir Draugsvoll en James Crabb waar zij hun Master behaalden. In September 2015 rondden de muzikanten van TOEAC daar de ’solistenopleiding’ af.

Bekroond met vele prijzen en onderscheidingen waaronder de Grand Prix International (Frankrijk), de Premio Internazionale di Fisarmonica (Italië), de Dutch Classical Talent finalist (Nederland) en Legatkonkurrence (Denemarken), worden ze erkend als toonaangevende musici. Ze toeren wereldwijd (Vancouver Music Festival, Rheingau Festival, Terem Crossover St. Petersburg, Salihara Jakarta Festival, Aardklop Festival Zuid-Afrika etc.) en produceren hun eigen programma’s zoals ’TOEAC Pictures…’, ’Fairly Tales’, ’De Paraplu’ en ’Bloedkoraal’.

Naast hun veelvuldige samenwerking met andere musici en componisten, zoekt TOEAC ook juist kunstenaars op van andere disciplines zoals dans, film, circus en theater, in hun doel om met haar muziek een breed publiek te bereiken.

Pieternel en Renée waren te horen en te zien in verschillende (internationale) tv- en radioprogramma’s waaronder ’Podium Witteman’, ’De Wereld Draait Door’ en ‘Vrije Geluiden’. Zij werkten samen met schrijvers, beeldend kunstenaars, documentaristen en dansers onder wie Karel de Rooij, Percossa, Kader Abdollah, Regina van Berkel, Barbara van Loon, duo Strijbos van Rijswijk etc.

Pieternel en Renée speelden in o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Nieuw Ensemble, het Asko-|Schönberg ensemble, het Malando Orkest, het Metropole Orkest en het Rotterdams Kamerorkest.

Er zijn composities geschreven voor het duo door o.a.
Beljon, C. Meijering, N. Huijbregts, B. de Murashkin, B. Richter, A. Wammes, Skjelbred, E. Caine en N. Whiteman. C. Farmakis en N. Ioakeim schreven een Dobbelconcerto voor TOEAC.

Er verschenen drie CD’s: ’Nordic Music’, ’TOEAC Pictures…’ en ’Moving Rhythms’.
Pieternel en Renée zijn als hoofdvakdocenten verbonden aan het Fontys Conservatorium.