Pieter 2

Pieter van Loenen & Tobias Borsboom
viool/piano

Zondag 25 februari 2018
15.00 uur
Voorverkoop: € 15,00
Aan de kassa: € 17,50

 

 Kaarten

Over Pieter van Loenen

“Buitengewoon energiek en diep muzikaal,” was het jurycommentaar van het Nederlandse Vioolconcours, waar Pieter van Loenen in 2016 de tweede prijs en de NTR Publieksprijs won. Sindsdien gaat het hard met deze jonge violist. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. Met pianist Tobias Borsboom als vaste duopartner treedt Pieter regelmatig op, alsook met gevestigde ensembles als het Ludwig-collectief en Amsterdam Sinfonietta. Daarnaast is hij te bewonderen in de veelbekroonde film Night Fall, het Virtual Reality-ballet van Het Nationale Ballet waar hij de muzikale hoofdrol in vertolkt.

Pieter begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours.

Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg.

Pieter heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde hij in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen.

Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

www.pietervanloenen.nl
www.facebook.com/pieter.vanloenen

Tobias Borsboom

Over Tobias Borsboom

"Ik wil iets teweeg brengen bij mijn publiek, wat voorbijgaat aan het gewone: Als een schot in de roos, treffend en doorvoeld."

Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten en treedt zowel solo als in andere samenstellingen op. Zo toerde hij in 2015 als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest onder leiding van Quentin Clare langs alle grote zalen van Nederland. Tobias won de Dutch Classical Talent Award. Hieraan vooraf ging een grootschalige tour door Nederland, een CD-opname en Radio opnames. De achterliggende jaren was hij eveneens succesvol op concoursen als het Almere Chamber Music Competition, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, de Grand Dominique, het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours.

Tobias Borsboom voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Vanaf 2007 studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Tobias Borsboom treedt veelvuldig op op velerlei podia en festivals als het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Uitgast festival, My First Festival en The International Holland Music Sessions.

Voor seizoen 2016-2017 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan en theatermaker Dagmar Slagmolen "Meneer Tobias en het zwarte monster", een muziekvoorstelling voor kinderen. Met pianoduo partner Yukiko Hasegawa speelt hij in samenwerking met Operagroep The Fat Lady de Carmina Burana van Carl Orff in 2016. Tevens organiseert Tobias concerten onder de naam 'Podium Pianoboom' in Den Haag en omstreken. Naast zijn drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als Docent Correpetitor.

In 2017 brengt hij zijn debuut cd uit onder het label 7 Mountains. Deze cd is onderdeel van een groter project, waarin Tobias het romantische Wanderer thema onderzoekt en dit koppelt aan hedendaagse pianomuziek.

Tobias Borsboom en violist Pieter van Loenen treden sinds enkele jaren regelmatig samen op en zijn graag geziene gasten op festivals als het Grachtenfestival Amsterdam, het Wonderfeel Festival en het Peter de Grote Festival.
www.tobiasborsboom.com

 

    PROGRAMMA

W.A. Mozart 

Adagio in E, KV 261

W.A. Mozart Sonate voor piano en viool in C gr. KV 303 
I.  Adagio – Allegro molto
II. Tempo di menuetto
L. van Beethoven  Sonate voor piano en viool nr. 10 in G gr. op. 96
I
. Allegro moderato
II. Adagio espressivo
III. Scherzo: Allegro – Trio
IV. Poco allegretto 
     PAUZE
P.I. Tsjaikovski  “Méditation”
uit “Souvenir d’un lieu cher”, op. 42 
I. Stravinsky  Divertimento uit “Le baiser de la fée” 
I. Sinfonia
II. Danses Suisses
III. Scherzo (Au Moulin)
IV. Pas de deux
     a) Adagio, b) Variation, c) Coda

 

 

 

 

 

 

 

 -

 

 
Kaarten