intro src4kerk

Ensemble Cor de vento
Zondag 4 oktober 2020. 
Concerten om 14.00 uur en 16.00 uur.

Ensemble Cor de vento

De concertserie wordt geopend door het vermaarde Cordevento ensemble (Izhar Elias -barokgitaar, Erik Bosgraaf - blokfluit, Alessandro Pianu - clavecimbel) met parels uit de 17de eeuw. Voor liefhebbers van barokmuziek, maar ook voor nieuwkomers met avontuurlijke interesse in verfrissende oude muziek.

Entreeprijs € 17,50, inclusief koffie/thee vooraf en programmaboekje.

Zondag 4 oktober 2020

 

Concertaanvang 14.00 uur

Concertaanvang 16.00 uur

 

Ensemble Cordevento

 

Erik Bosgraaf – blokfluit

Izarh Elias - barokgitaar

Alessandro Pianu – clavecimbel

 

 

 

La Monarcha

17e-eeuwse muziek uit de Spaanse territoria

Muziek is zonder grenzen. Cordevento laat het horen in een spannend programma dat zeventiende-eeuws repertoire uit de Spaanse gebieden verkent – nu eens swingend en virtuoos, dan weer ontroerend. Vanuit het Iberisch schiereiland gaan de routes oost- en noordwaarts. Zo is de meesterlijke Andrea Falconieri een exponent van het componeren in Napels, dat in die tijd onder Spanje viel. In de Nederlandse Republiek, die zich van de zuidelijke overheersing wilde bevrijden, lieten componisten als Sweelinck en Jacob van Eyck zich graag door Spaanse melodieën inspireren. De Spaanse fagottist Bartolomé De Selma y Salaverde werkte aan het hof in Innsbruck en liet zijn muziek in Venetië uitgeven. Inderdaad: muziek is zonder grenzen. Laat u meevoeren op onze reis!

Cordevento (Cord'&Vento) bestaat uit de internationaal gevierde musici Erik Bosgraaf (blokfluit), Izhar Elias (gitaar) en Alessandro Pianu (klavecimbel). ‘Corde e vento’ is het Italiaans voor ‘snaren en lucht’. Het ensemble bestaat in verschillende gedaanten, afhankelijk van het repertoire. Aan de basis staat echter de triobezetting, opgericht om de virtuoze muziek van de 17e eeuw nieuw leven in te blazen. Dit repertoire, dat zich vaak op het breukvlak van de populaire muziek en de kunstmuziek bevindt, nodigt uit om van het notenbeeld los te komen en de ware spirit van de muziek te ontdekken. Op die manier klinkt oude muziek altijd weer als gloednieuw. Deze frisse benadering heeft wereldwijd haar vruchten afgeworpen. Als trio speelde Cordevento in de belangrijkste Europese concertzalen en oudemuziekfestivals zoals het Konzerthaus Wenen, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlijn, Birmingham City Hall en het Holland Festival Oude Muziek Utrecht. Ook buiten Europa treedt het trio regelmatig op, met concerten in o.a. Rusland, Zuid-Korea, Hong-Kong en Taiwan. Als solist wonnen de leden van het trio verschillende prijzen zoals de Nederlandse Muziekprijs, de Borletti-Buitoni Trust Award en de Grachtenfestivalprijs. Ze geven les aan de conservatoria van Amsterdam en Krakau (Polen). Op het label Brilliant Classics verschenen diverse cd’s, waaronder La Monarcha. In een grotere bezetting is Cordevento een klein barokorkest. Samen met Erik Bosgraaf heeft het talrijke cd-opnamen gemaakt, met werken van onder anderen Vivaldi (blokfluitconcerten, De vier jaargetijden), Bach en Telemann. Ook deze opnamen zijn verschenen bij Brilliant Classics.

Erik Bosgraaf is een Nederlands blokfluitist en musicoloog. Bosgraaf studeerde in 2005 af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Walter van Hauwe en Paul Leenhouts en ontving in 2006 zijn bul voor musicologie aan Universiteit van Utrecht. Erik Bosgraaf wordt algemeen beschouwd als een van ’s werelds meest virtuoze blokfluitisten, en hij is zeker de avontuurlijkste. De blokfluit is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie en mogelijkheden. Hij improviseert, speelt jazz, werkt met elektronica en zoekt samenwerking op het gebied van andere kunstdiciplines, bijvoorbeeld met filmmakers. Zijn repertoire strekt zich uit van middeleeuws tot Vivaldi’s Vier jaargetijden tot de muziek van morgen. Ongeveer honderd werken zijn voor hem geschreven, waaronder twaalf concerten (Willem Jets, Theo Loevendie, Anna Meredith e.a.). Pierre Boulez verleende hem persoonlijk toestemming zijn klarinetcompositie Dialogue de l’ombre double voor blokfluit te bewerken.

Naast de activiteiten in de kamermuziek speelt Erik Bosgraaf regelmatig bij symfonie- en kamerorkesten. Hij werkt onder andere met het Dallas Symphony Orchestra (Jaap van Zweden), Nederlands Kamerorkest (Gordan Nikolic), Residentie Orkest (Reinbert de Leeuw), Holland Symfonia (Otto Tausk), het Noord-Nederlands Orkest (Johannes Leertouwer), Radio Kamer Orkest (Thierry Fischer, Andreas Delfs) en Sinfonia Rotterdam (Alessandro Crudele). Hij speelt verder met saxofonist Yuri Honing, electro-free jazz groep POW Ensemble (met Luc Houtkamp), Sean Bergin, Dig d’Diz, Mary Oliver (altviool) en Rozemarie Heggen (contrabas). Ook nam hij drie albums op met rockband Echos Minor.

Sinds 2002 werkt Bosgraaf samen met gitarist Izhar Elias tevens als mede-initiator van theatrale multimediaprojecten. In 2007 verscheen hun cd/dvd Big Eye (Phenom Records). De laatste jaren werken Bosgraaf en Elias vooral samen met filmmakers Paul & Menno de Nooijer en geluidskunstenaar Jorrit Tamminga. In opdracht van de Open Universiteit verscheen oer.www (2008) en in opdracht van Festival Boulevard/November Music maakten ze Jane in Concert (2010).

In 2011 ontving hij de hoogste staatsonderscheiding voor muziek, de Nederlandse Muziekprijs. Verder won hij Het Gouden Viooltje voor muzikaal talent uit Noord-Nederland.

In verband met het coronavirus worden er twee concerten (max. 50 bezoekers per concert) gegeven op zondagmiddag, namelijk van 14.00-15.00 en van 16.00-17.00. De kaartverkoop verloopt hierdoor alleen via telefonische reservering bij mevr. Agricola, tel 0592-389380 of bij Bloembinderij De Bloemgaard te Rolde en Boekhandel Van der Velde te Assen. Losse kaartverkoop aan de kerk is niet mogelijk.

Nieuws

Rolde, 27 juni 2020


Beste  Muziekliefhebbers,

Goed nieuws van de Stichting Rolder Concerten :  na een periode waarin wij u niet konden ontvangen in onze ‘concertzaal’, de Jacobuskerk in Rolde, informeert het SRC-bestuur u  hierbij over de plannen voor het nieuwe concertseizoen 2020 – 2021.

Lees meer...